Články

Martin Karšnák [:Manus:]

mano

Po horách sa pohybujú rôzni ľudia. Jedným sa radšej vyhýbame a na iných prítomnosť sa zas tešíme. Manus je z tej druhej skupiny. Jeho skúsenosti, špecifický intelekt a humor z neho robia príjemného spoločníka do všetkých podmienok. Maťo je hlavne priateľ, čo vás nenechá v problémoch. K športu mal blízko odmala. Keď prestal s atletikou, začal si svoju silu vybíjať na horách. K turistike sa postupne pridalo lezenie a skialpinizmus. Svoje prvé lezecké výstupy v obľúbených Tatrách si už stihol okoreniť aj overovaním schopností záchranárov.

Maťov horský sen je však v Alpách. Lákajú ho chladné klasické severné steny - Eiger, Matterhorn a Grandes Jorasses. Zatiaľ si tu svoje sily meral len na Dufourspitze (4634 m n. m.), kde sa musel 200 metrov pod vrcholom otočiť. Jeho zranenie ho donútilo zavesiť sedák na klinec, ale na hory nezanevrel a pomaly sa vracia späť k svojim snom.

Jeho ošľahaný horský vzhľad dopĺňajú oči umelca. Vyštudoval architektúru a popri nej sa venuje aj dizajnu. Ak by ste sa pýtali na jeho prezývku, tak tú si priniesol z Katarínky, kde strávil niekoľko liet. Svoj voľný čas si rád spríjemňuje čítaním, fotením, prerábaním bytu, stavaním domu alebo výletmi so svojou pani manželkou Katkou a dvoma junákmi :).